Talán nem vagyok egyedül azzal érzéssel, hogy a padlizsán egy izgalmas zöldség, tele lehetőségekkel, de valahigy nem sikerült még igazán jót kihozni belőle. Na, megtört a varázs. sikerült végre az egész család számára ízletes vacsorát készíteni, ami nem csak szép, de finom is lett.
Töltött padlizsánt készítettem, de nem receptből, hanem ahogy szoktam, a magamtól nyert intuíciók alapján. Tudjátok, egy kis ez, egy kis az... és már kész is a remek. Most összegzem nektek, de mivel nem pontos mennyiségekkel dolgoztam így nem tudok pontos receptet adni, csak hozzávetőleges adatokat. Szerintem, ha kipróbáljátok a receptet, a pontos mennyiségek nélkül is remek lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
- Két közepes padlizsán
- 50dkg pulykamell (lehet bármilyen más húsból is)
- rizs
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 piros kaliforniai /vagy pritamin paprika
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál újhagyma
- só, bors
- bazsalikom
- borsikafű
- oregano
- cheddar és trapista sajt majd a tetejére
Elkészítés:
A padlizsánokat hosszában kettévágjuk és kivájjuk a belsejét úgy, hogy kb fél centis pereme és falvastagsága maradjon (később ebbe fogjuk visszatölteni a ragut, így kell, hogy tartása legyen). A kikapart belső részt apró kockákra (kb fél centis) vágjuk. A sárgarépát, újhagymát, kaliforniai paprikát szintén fél centis kockákra vágjuk. A húst a zölségekkel egyforma méretűre vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk (vagy lereszeljük).
A rizst megfőzzük. Tudom, hogy rizs elkészítése szinte lakásonként változik. Én nem szeretem a tapadós, de a túl száraz, pergős rizst sem. Sokan nem szeretnek, vagy nem mernek rizst készíteni, mert félnek, hogy egy gombóccá válik az egész, de azerintem rizst készíteni nagyon egyszerű. Csészébe kimérek rizst a csésze feléig. Kevés olajon addig pirítom kevergetve, amíg minden rizsszem ki nem fehéredik. Ezután rögtön nyakon öntöm 3-szor annyi hideg vízzel, mint amennyi a rizs volt a csészében. Megsózom és NEM NYÚLOK HOZZÁ, amíg tökéletesen el nem fővi a vizet. NEM SZABAD MEGKEVERNI, MERT AKKOR LEÉG, ÉS TAPADÓS GOMBÓCCÁ VÁLIK!!!
Tehát, megfőzzük a rizst, ezidő alatt a hagyma és fokhagyma keveréken, melyet olajon megfonnyasztjuk, megsütjök a húskockákat. Ha a húsok pirosas kérget kaptak, jöhet bele a többi felkockázott zöldség. Ekkor lehet sózni, borsozni és ízlés szerint fűszerezni. Én szeretem az olaszos fűszereket, így nagy kedvvel használom az oreganót, vagy a bazsalikomot. Vizet is kell néha alá önteni, de csak annyit, hogy amikor megpukul a hús, ne ússzon a lében, hanem egy szaftos ragu legyen a húsos zöldséges keverék.
A keveréket a rizzsel összekeverkük, belekupacoljuk a padlizsán hajókba, beborítjuk reszelt sajttal, majd a sütőben kb 170°C-on pirosra sütjük.
Ezt az ételt a 2 éves kislányom, a padlizsánellenes férjem nagy megelégedéssel fogyasztották, remélem, ti is hasonló elismeréseket kaptok majd!