Férjem olykor felelmlegette, hogy középiskolás éveiben a hétvégi menü mindig brassói volt és mákos nudli. Szinte elérzékenyülten beszélt a mákos nudliról, mert azt a nagymamája készítette neki, és már 20 éve nem evett ilyet. Már-már misztikus köd lengte körül ezt a nudlit, és mivel én is képesnek éreztem magam arra, hogy elkészítsem a rég nem kóstolt édességet, mondtam a férjemnek, hogy hétvégén elkészítem neki, és garantáltam az én nudlim lesz a misztikus nosztalgikus mákos.
Nem hitte az én uram, hogy sikerülni fog. Na, nem azért volt hitetlen, mert nem tudok főzni, hanem mert azt a nagymamája tökéletesen készítette, és senki nem lehet olyan tökéletes...
Na nekiálltam!
Hozzávalók:
- 1kg főtt burgonya (ó krumpli)
- 20-30 dkg liszt (attól függ, milyen a krumpli)
- 1 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- 3 evőkanál olaj
- só
- 1 evőkanál porcukor
- 25dkg mák
- porcukor + kristálycukor
A burgonyát enyhén sós vízben megfőztem, lehámoztam, gyúródeszkán letörtem és hagytam kihűlni. Nagymamám modta mindig, hogy meleg krumplival nem lehet dolgozni, és én sosem mertem kipróbálni, hogy tényleg így van-e. Inkább a tutira hagyatkoztam, hát megváűrtam, amíg kihűlt. A letört krumplihoz hozzáadtam a lisztet, tojást, olajat, sót, cukrot és búzadarát. Ruganyos tésztává dolgoztam össze, majd 4 cipót vágtam belőle.
Feltettem egy nagyobb lábasba vizet, megsóztam, mert majd ebben főzöm ki a nudlikat.
A mákot ledaráltam, és porcukorral és kristálycukorral kevertem össze.
A cipókat kinyújtottam kb 0,5-1cm vastagra. Kb 3 cm széles csíkokat vágtam belőle, és a csíkokat ujjnyi vastagon vágtam fel. Lisztes deszkán az ujjnyi darabkákat egy sodrással löktem arrébb, így hengeres nudli formát kapott rögtön.
A nudlikat forrásban lévő vízbe tettem, majd újra forrástól számítva kb 3 percig főztem. Leszűrtem, leöblítettem, és egy nagy tálban összekevertem a mákkal. Én melegen is ettem belőle, de legjobb akkor volt, amikor a hűtőben lehűlt. Olyan lett, mint a mákfagyi és a mákosguba keveréke.Ha lett volna itthon tejszínhab, tettem volna rá...
A férjem szerint most már én készítem a misztikus nosztalgikus nudlit, mert jobban sikerült, mint a gyerekkori édesség.
próbáljátok ki!!